OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

PRE&PROBIOTICKÉ JOGURTY s COLOSTROM

Kyslomliečne výrobky v našej strave: Ak chcete dlho a zdravo žiť!

10.05.2013 Autor: Gabriela Sekerková, Najmama.sk, Foto: Dreamstime.com, archív Najmama.sk

Vedeli ste, že v zažívacom trakte dospelého človeka je viac ako jeden kilogram baktérií a v priebehu jedného roka ich spolu vylúči také množstvo, ktoré približne zodpovedá jeho vlastnej hmotnosti? Niektoré črevné baktérie rodu lactobacillus a bifidobacteria však majú priaznivý vplyv na naše zdravie.

 

Tieto baktérie – probiotiká – môžu udržiavať potrebnú rovnováhu črevných mikroorganizmov, podporovať črevnú imunitu a brániť nadmernému množeniu patogénnnych baktérii, ktoré môžu spôsobiť žalúdočné a črevné ťažkosti či hnačkové ochorenie. Už ste si v tejto súvislosti niekedy položili otázku, čo majú spoločné také výrobky ako jogurt, jogurtové či acidofilné mlieko, zakysanka, cmar, mliečne nápoje s probiotickou kultúrou či kyslá smotana?

Kyslomliečne výrobky

Hoci ide o tzv. kyslo-mliečne výrobky, navzájom sa líšiace len druhom použitých mikroorganizmov, konzistenciou a tučnosťou, majú jedno spoločné – sú prírodným zdrojom plnohodnotných bielkovín, vápnika, fosforu a vitamínov skupiny B a z pohľadu výživy patria medzi najvýznamnejšiu skupinu mliečnych výrobkov.

Vplyv na zdravie

 

Bakteriálne kultúry, napr. v jogurtoch, pozitívne ovplyvňujú zloženie črevnej mikroflóry a sú nenahraditeľné vo chvíli, keď sa v tráviacom trakte naruší rovnováha baktérií, napr. po liečbe antibiotikami. Jogurtová kultúra napomáha i lepšiemu vstrebávaniu minerálnych látok a niektorých vitamínov v tráviacom systéme. Kyslo-mliečne výrobky majú dnes vysokú pridanú hodnotu.

Produkty s tzv. probiotikami sa totiž stávajú aj dôležitou funkčnou potravinou, lebo sú v nich prítomné probiotické mikroorganizmy, a potom čo sa dostanú do tráviaceho traktu, preukázateľne napomáhajú posilňovať prirodzenú obranyschopnosť nášho organizmu. Vedecké výskumy ukázali, že kyslo-mliečne výrobky pomáhajú i ľuďom s laktózovou inttoleranciou, ktorí majú inak problémy s konzumáciou mlieka.

Podľa odborníka dokáže pravidelná konzumácia kyslo-mliečnych výrobkov zdvihnúť náladu, utlmiť depresie, ba dokonca spomaliť starnutie.

Aminokyselina tryptofan, obsiahnutá v kyslo-mliečnych výrobkoch, totiž pôsobí antidepresívne. Zloženie črevných baktérií sa prejavuje aj na kvalite pleti i celkovej kondícii organizmu. K zníženiu hladiny cholesterolu v krvi môžu priaznivo prispieť nízkotučné kyslo-mliečne výrobky, ktoré sa odporúča konzumovať niekoľkokrát do týždňa, príp. aj denne, pretože sú ľahko stráviteľné.

 

V detskom jedálničku

Medzi najobľúbenejšie mliečne výrobky jednoznačne patria jogurty, ktoré môžeme do detskej výživy zaradiť už 7 až 8 mesačnému dieťaťu. Začať treba bielym, neochuteným jogurtom a prednosť by mali mať práve probiotické, s obsahom živých kultúr, ktoré podporujú rozvoj imunitného systému. Postupne je možné stravu spestriť ochutenými jogurtmi, ale príchuť treba prispôsobiť veku dieťaťa.

Do jedného roka veku môže jesť najmä s ovocnými príchuťami – jablka, marhule, broskyne, slivky či banánu, po roku už aj s príchuťou čokolády alebo citrusov. Jogurt môže dieťa jesť v čase, keď už zvláda také príkrmy ako zeleninové s mäsom či žĺtkom, ovocné príkrmy a kašu. Z kyslo-mliečnych výrobkov sa počas 1. roka môže podávať aj acidofilné mlieko, kefír či Actimel a do varených pokrmov používať kyslú smotanu.

Po konzumácii kyslo-mliečnych výrobkov, dieťaťu nehrozí nafukovanie bruška ale naopak, často sú riešením práve tohto problému.

Vo výrobkoch však treba sledovať množstvo tuku, a preto nie je vhodné najmenším deťom podávať smotanové kyslo-mliečne výrobky. Aj kyslá smotana, použitá na varenie pre dieťa, by mala mať nižší obsah tuku, preto dajte prednosť výrobkom, napr. jogurtom, obsahujúcich 5 g tuku na 100 gramov.

 

Jarná očista

Po dlhej zime potrebuje azda každý z nás jarnú očistu tela. Správnou voľbou sú kyslo-mliečne výrobky s obsahom probiotických kultúr, ktoré priaznivo ovplyvňujú imunitné schopnosti organizmu a okrem iného znižujú vstrebávanie cholesterolu . Nutričný význam kyslo-mliečnych výrobkov je daný ich zložením, sú totiž zdrojom vápnika, kvalitných bielkovín, riboflavínu a ďalších biologicky aktívnych látok.

Na slovenskom trhu sú kvalitné a overené probiotické kyslo-mliečne výrobky, s obsahom životaschopných baktérií, prítomných počas celej doby trvanlivosti výrobku a so schopnosťou prežiť prechod nepriaznivým prostredím žalúdka do čreva. Napr. probiotický jogurt považuje až 54% žien a najúčinnejší prostriedok pri prevencii alebo odstraňovaní tráviacich ťažkostí.